Afbeelding

De Zwanengroep Zuid-Holland in actie

Algemeen 762 keer gelezen

Vorige week deelde een attente melder uit Hellevoetsluis het volgende op facebook: ‘Er zit een zwaan te broeden bij de sloot langs het fietspad. En in het nest ligt een hele berg brood. De zwaan eet dat niet, maar het trekt ratten aan en het gaat schimmelen. Lijkt mij niet de bedoeling toch? Zou iemand met verstand van zwanen het brood durven weghalen?’

Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland reageert attent en meldt: ‘We zijn zojuist bij het nest gaan kijken, maar daar moeders op het nest zit en vader naast het nest, vinden we het te link om het brood nu te verwijderen. Morgen gaan we opnieuw naar deze locatie om het brood te verwijderen, dus komt goed beste mensen’.

De volgende dag arriveert Edwin met vrijwilliger-collega Jolanda. Edwin pakt een trap en Jolanda strooit met voer om de zwanen gerust te stellen en af te leiden. Dat lukt en nadat Edwin in zijn waadpak naar de oever van de singel is afgedaald, haalt hij een halve vuilniszak met beschimmeld brood naar boven. “Brood is niet goed voor zwanen en het zorgt er ook nog eens voor dat de waterkwaliteit achteruit gaat,” vertelt Edwin.

Deze opruimactie is slechts één van de klusjes waarmee Edwin druk is. “Ik word ook opgeroepen voor zieke en gewonde zwanen en laatst nog, toen drie zwanen bij een rotonde aan het vechten waren.” De auto van de Zwanengroep Z-H rijdt door heel Zuid-Holland en in noodgevallen zelfs door heel Nederland. “Als dieren-ambulance vrijwilligers soms niet weten hoe te handelen met een zwaan, dan bellen ze mij.”

Edwin heeft een dagtaak aan de hulp aan zwanen en financiert zijn activiteiten uit giften en eigen middelen. “Ik ben 24/7 oproepbaar via 06 – 83 79 73 78. Ik ben ook opgeleid om vogels met botulisme te behandelen, maar met medicijnen werken doe ik niet. Wel heb ik altijd speciaal voer bij me en allerlei hulpmiddelen.”

Pas reed Edwin schade aan zijn wagen en over die extra kosten is hij eigenlijk nog niet heen. Daarom is hij een actie gestart. Als u dit leest en u draagt de zwanen een warm hart toe, doneer dan via NL55 ABNA 0890 9972 41 t.n.v E. Vosselman.

Toch voeren?

Het voedsel van de knobbelzwaan bestaat uit waterplanten en waterdiertjes. Zwanen zijn met hun lange hals gespecialiseerd in het grondelen naar waterplanten op diepten waar grondelende eenden niet meer bij kunnen. Verder eten ze gras. Wilt u toch wat bijvoeren, geef de zwanen dan eens andijvie of doperwten. Ook haver, granen en maïs lusten ze. Maar voer geen brood, crackers of biscuits!

Vernieling of verstoring?

Zie je dat er een nest wordt verstoord? Bel dan direct met 144 of 112.

Ben je niet in de gelegenheid direct te bellen, maar weet je wel wie degene is die het nest of de eieren kapot heeft gemaakt? Doe dan later een melding via #144.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant