Om welke, nog steeds bestaande Brielse straat, gaat het deze keer?
Om welke, nog steeds bestaande Brielse straat, gaat het deze keer? archief Nel Blok

Foto uit de oude doos

Algemeen 495 keer gelezen

Voor veel lezers was het de afgelopen week niet zo heel moeilijk om er achter te komen, waar de foto werd gemaakt. Maar wat ze nou precies met de cryptische omschrijving aan moesten, wist lang niet iedereen. De kernvragen waren; waar werd de foto genomen en wat werd er verkocht? Als je één van beide antwoorden wist, had je het ‘probleem’ opgelost.

Cees de Leeuw schrijft dat hij niet weet, wat er vanuit de kraam verkocht werd. Hij doet wel een suggestie; mogelijk vis. Hij denkt wel, dat de foto het ‘pleintje’ laat zien op de hoek van de Vischstraat en de Rozemarijnstraat. ‘De bestelauto van Waanders sterkt mij in deze mening. Ik ben overigens wel nieuwsgierig wat de kraam te bieden had.’ Anderen die reageerden, dachten het onmiddellijk te weten.

Mevrouw Mast-Heijmans belde en gaf ook aan dat het om de Vismarkt bij de Rozemarijnstraat moest gaan. Niet alleen Cees de Leeuw had gelijk, maar ook mevrouw Mast-Heijmans. Waarom mevrouw Heymans dat wist? ‘Ik herkende het onmiddellijk aan de muur van het pand op de achtergrond. Ik ken die plek op mijn duimpje. Misschien niet zo gek, want ik werd in 1939 in Den Briel geboren en ik woon er nog steeds.’

Blijft de vraag wat er verkocht werd. Dat was inderdaad vis. Zo af en toe stond daar de kraam, zoals die ook op de foto te zien is. Die kraam was van de visboer.  De enkele keer dat dat in de zestiger jaren gebeurde, was dat toevalligerwijs in de Vischstraat. ‘Eerlijk gezegd kan ik me niet heugen, dat in de Vischstraat, vis werd verkocht of er een veiling was of zo.  Misschien hebben voor mijn tijd mijn ouders dat wel meegemaakt, maar dat weet ik niet,’ zegt mevrouw Mast-Heymans.

Rinus Boshuisen uit Zwartewaal schrijft dat de foto de historische oude vismarkt van den Briel is. Jaren geleden heeft in dat pand nog een grote brand gewoed. De bakkerij was daarin gevestigd en is weer helemaal hersteld. U vraagt wat die man toen verkocht. Verse vis. Vandaar de plek Vischstraat/Rozemarijnstraat. Rinus Boshuisen had gelijk, maar toeval was het wel, dat juist daar vis over de toonbank ging.

Mevrouw Willy Alers van der Ven had het, net als Martin Miezelmoe en Kees Hage ook helemaal bij het rechte eind. Kees schrijft erbij dat hij denkt dat de foto is genomen tussen 1965 en 1970. De exacte datum waarop de foto gemaakt werd, is de redactie niet bekend, maar wij denken dat Kees best eens gelijk kan hebben. Het was in ieder geval een moment uit de zestiger jaren.

Ronald Vos vroeg zich of het nou inderdaad wel de Vismarkt was, die op de foto te zien was. Ria Teven helpt hem een handje en schrijft; zeker weten! Vele goeie oplossingen dus. Of dat met de foto van deze week ook gaat lukken, is maar de vraag.

We hebben deze keer gekozen voor een wel heel oude foto. Hij werd genomen ergens binnen de vesting van Den Briel. Meestal is, ook een oude foto, heel goed herkenbaar. In dit geval is dat wellicht wat minder makkelijk. Maar heus; het gaat om een nog steeds bestaande Brielse straat, waar je bij wijze van spreken zo even doorheen kunt wandelen. Om welke straat zou het deze keer nou gaan? Kijk nog eens goed en stuur je oplossing naar fotooudedoos@gmail.com of bel naar 06 137 53 139 of laat een berichtje achter op de site van de krant.

Een viskraam in de Vischstraat

Uit de krant

Uit de krant