Afbeelding
Wil van Balen
Koop Lokaal

Bakkerij Manintveld viert 125-jarig bestaan!

Algemeen 248 keer gelezen

In 1896 ging Pieter Manintveld in Rockanje van start met Bakkerij Manintveld. Nu, 125 jaar later, wordt de ambachtelijke brood en banketbakkerij gerund door de vierde generatie; Ap Manintveld samen met zijn vrouw Ethleen. Dochter Natalie zal als vijfde generatie straks het stokje overnemen.

Ap was 17 jaar toen hij in het bedrijf ging werken, al was hij eigenlijk eerst van plan om de autohandel in te gaan. ‘Maar toen kwam de oliecrisis en heb ik toch de keuze gemaakt voor de bakkerij’, vertelt hij. ‘Daarin is tenslotte altijd werk. Mijn bakkersopleiding ben ik in Brielle begonnen op de Brogilo en vervolgens ben ik de opleiding in Rotterdam gaan doen voor eerste gezel en het patroonsdiploma. Daarna heb ik de opleiding meesterbakker gevolgd in Leiden.’ 

Bakkerij Manintveld is na al die jaren nog steeds een échte ambachtelijke bakker. Alles wordt in dit familiebedrijf namelijk nog steeds zelf gemaakt. ‘Ik maakte in het begin het liefst banket, maar dat is later toch wel brood geworden’, vervolgt Ap. ‘Je kunt namelijk ontzettend veel doen met brood. Het is een levend iets en het is nooit hetzelfde, iedere dag is het weer anders. De kunst is, om het steeds hetzelfde te maken als de dag ervoor. We maken ook echt eigen recepten, Het bekende ‘Strandlopertje was zo’n eigen recept. Ons vloerbrood is ook echt een eigen recept van opa Manintveld. We bakken iedere dag zo’n 170 broden en ook ons gebak wordt iedere dag vers gemaakt.’ 

Vroeger stond Ap altijd op rond 3 á 4 uur. Maar dat veranderde toen ze in 1997 de eerste remrijskast aanschaften. ‘Deze vertragen het rijsproces, je hebt dit dus zelf in de hand’, legt Ap uit. ‘Je maakt het deeg een dag van te voren en dat gaat erin op -12 graden. De temperatuur loopt vervolgens langzaam op, waardoor het rijsproces dus ook langzamer gaat. Je krijgt hiermee ook meer ontwikkeling in het deeg, dus het brood smaakt daardoor ook lekkerder. Sinds die tijd begin ik pas rond 6 á 7 uur.’ 

Dochter Natalie heeft inmiddels haar hart ook verloren aan het bakkersvak. Haar passie ligt echter meer bij het banket. En vooral in deze tijd van het jaar, is dat goed te zien. Met name de marsepeinen figuurtjes zijn echt een lust voor het oog!

Bakkerij Manintveld
Molendijk 1, 3235 XE Rockanje
Tel: 0181 401319
Openingstijden: ma/woe/do/vrij: 8.00-18.00 uur Di: 8.00-12.30 uur Za: 7.00-17.00 uur tot 1 september. Daarna van 7.30-16.00 uur: zondag gesloten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant