De start van een nieuw Briels 'monument' ergens aan de rand van Den Briel
De start van een nieuw Briels 'monument' ergens aan de rand van Den Briel Len van Dalen

Foto uit de oude doos

Algemeen 257 keer gelezen

Bij de foto van afgelopen week gaat het om een Brielse middenstander en zijn bedrijf. Den Briel kent al vanuit een ver verleden een rijke schakering aan middenstand en dienstverlenende bedrijven. 

In vervlogen tijden waren er acht slagers, acht bakkers, zeven tabakszaken, vijf groenteboeren, negen kruideniers en tien horecazaken.

Rens van Adrighem schrijft dat In de Voorstraat bakker Van Veen zijn winkel had. Hij had een knecht, Rinus Klok geheten. Die bracht het brood rond met een loodzware transportfiets met boven het voorwiel een enorme rieten mand met brood. Groenteboer Nobel zat in de Voorstraat. Met een paard en wagen verkochten zij hun waren aan huis. Als de dubbele deur naar de stal aan de Fransestraat open stond, las je aan de binnenzijde groot geschreven: ‘Laat mij maar tobben’. Dirk van Rij, in het begin van de Coppelstockstraat, had daar zijn kruidenierswinkel.  

Zo waren er ook Brielse rijwielzaken, vaak gecombineerd met andere handel. Een belangrijk Briels bedrijf was dat van Aad de Baan. En hiermee komen we bij de foto van de afgelopen week. Aad de Baan had een rijwielhandel, annex taxibedrijf en verkocht volgens mevrouw Nel Blok ook benzine voor brommers.

Frank Koelewijn twijfelde. Hij schreef met twee grote vraagtekens dat het gaat om fietsenmaker/Taxi De Baan in de Nobelstraat 72, in Den Briel. De man op de foto, zou de oude heer De Baan kunnen zijn. Frank heeft daar dus helemaal gelijk in. Later vult Frank nog aan dat het om een familiebedrijf gaat. Het bedrijf ging over van vader op zoon en daarna van zoon/vader op de twee dochters. De jongste kreeg de fietsenzaak en de oudste het taxibedrijf.

Kees Hage schrijft ook dat het om de garage gaat van de Gebroeders de Baan. Deze foto zou omstreeks 1923 genomen moeten zijn. Verder schrijft Kees dat volgens hem Aad de Baan in de deuropening staat. De naam van zijn zoon was ook Aad. Zij hadden oorspronkelijk een smederij en verkochten motorfietsen. Later reden ze taxi en verkochten zij fietsen en brommers.

Zijn opmerkingen komen aardig overeen met de van mevrouw mevrouw Nel Blok. Zij belde en vertelde dat de gebroeders de Baan vroeger helemaal niet zo’n schoon beroep hadden. Zij maakte onder andere kachels schoon en en dat was een ongezond werkje.

Karin Poortman tenslotte schreef dat de foto gemaakt is op de hoek van Nobelstraat en de Gasthuisstraat. Zo zijn de reacties weer als vanouds op deze rubriek. Een goeie reden om er nog maar even mee door te gaan.

Met enige regelmaat krijgt de redactie foto’s opgestuurd, waarbij de afzender denkt, dat die foto misschien geschikt is om in deze rubriek geplaatst te worden. We hebben er weer eentje! De foto is genomen bij een bijzondere gebeurtenis. Er werd een nieuw ‘monument’ gebouwd, dat nog dagelijks in Den Briel te bewonderen is. Wie weet sta je zelf wel op de foto of weet je nog precies wanneer de fotograaf zijn werk deed. 

Herken je mensen op deze foto? Wij willen dat graag allemaal weten.

Schrijf naar fotooudedoos@gmail.com, laat een berichtje achter op de facebookpagina van de krant of bel 06 137 53 139

Aad de Baan

Uit de krant