Afbeelding

De Prominenten derny koers

Algemeen 201 keer gelezen

Oostvoorne - Twee jaar heeft het geduurd voordat Rob van Beek weer ‘actie’ mocht ondernemen om sponsors, gangmakers (derny rijders) en natuurlijk renners op de hoogte stellen van “Mensen het gaat weer gebeuren in het durp”.

De prominenten derny koers (pdk) is een niet meer weg te denken onderdeel tijdens de Profronde van Oostvoorne. Ooit begonnen in 1995 als koppelkoers, toen een groep mannen 12 koppels vormden om tegen elkaar te strijden. Had je geluk dan kreeg je een renner van formaat (meestal een schaatser), had je pech dan kwam dat omdat die zo hard reed, dat het afzien was voor de deelnemende ,”Appeltaarter’’.

Toen nog niet, inmiddels wel een club van regionale fietsers. Van Beek was zelf de naamgever van die club en deed in de jaren negentig regelmatig verslag van het wel en wee van de zondagfietsers, oftewel van de “immer appeltaart etende fietsploeg van Westvoorne’’. Dit gebeurde in de regionale kranten onder verschillende pseudoniemen in o.a de rubriek Regio op Wielen. 

Appeltaarter in die tijd, werd je door zelf je appeltaart te bakken en die werd na afloop van het zondag fietsrondje bij je thuis getest en opgegeten. Later toen de groep steeds groter werd, wilde je ca 15-20 man (soms kletsnat) niet in je huis hebben en werd er uitgeweken naar George (fietsliefhebber) en echtgenote Corrie, destijds de uitbaters van Paviljoen de Duinrand in Oostvoorne met de beste oma’s eigen gebakken appeltaart. Nog steeds een druk bezocht restaurant voor vele fiets enthousiastelingen. Ook moest je Appeltaarter zijn om met de Koppelkoers mee te mogen doen, liefst ook met een eigen sponsor. Voordeel: je wist van de zondagtochten hoe iemand fietste en dat was wel zo veilig.

Toen na drie edities Peter Gelderland als initiatiefnemer “er mot us wat gebeuren in het durp’’ Rien de Roon (met toen nog een boekje met vele schaatshelden) ermee gingen stoppen, nam van Beek samen met Peter van Duyne (schaatser en mede organisator van de koppelkoers) het organisatie stokje over en kwamen zij in contact met de Derny’s.

De 1e koers was in 1998 en de 2e (van Beek brak zijn sleutelbeen) 1999. In verband met drukke werkzaamheden in zijn fysiotherapie praktijk stopte Van Duyne. Vanaf dat moment zette van Beek het hele verhaal met editie 2000 alleen verder voort. De koers regelen en zelf fietsen was hem niet bepaald bevallen in 1999. Inmiddels wordt hij sinds vele jaren in de permanence OVV bijgestaan door Jacqueline Vlietland. Zij is verantwoordelijk voor o.a shirts en rugnummers, uitreiking (na afloop en inlevering nummers en shirts) van een Voskamp appeltaartje voor iedere deelnemer enz. “Zij is onmisbaar voor mij”, aldus van Beek die zelf op het parkoers aanwezig is.

In 2000 werd het zelfstandig organiseren een moment van regelen, regelen en veel regelen. Onafhankelijk (financieel) en uiteraard in nauwe samenwerking met de SWO (Stichting Wielerronde Oostvoorne). Zo werd de penningmeester dezelfde als die van de SWO. De pdk bleef echter financieel geheel zelfstandig, met een eigen rekeningnummer en boekhouding. Inmiddels (sinds vele edities) is het een groot 20-21 koppels tellend evenement geworden (men beweert, het grootste derny evenement van Europa). Ondanks corona zijn vrijwel alle sponsoren gebleven. Gelukkig kunnen we mede door deze geweldige groep sponsoren in 2022 een groot rennersveld presenteren.

Grote namen hebben zich in al die jaren al het parkoers rond de kerk gewaagd. Oud wereldkampioenen, Tour de France winnaars en etappe winnaars, Olympisch kampioenen en ga zo maar door.

Mannen als Maarten den Bakker, Erik Breukink en Kenny van Hummel hebben iets met Oostvoorne en zijn zeker van de partij. Ook dit jaar twee oud, maar qua jaren jonge profrenners uit België. Na eerdere toppers zoals Johan Museeuw en Roger De Vlaeminck komen nu, Jeff van Meirhaeghe en Jari Verstraeten. Uiteraard worden die gekoppeld aan Belgische gangmakers.

Zo hoopt van Beek ook nog een Engelse, een Duitse en een Franse prominent aan te kunnen trekken. Die zouden dan mooi kunnen rijden met de gangmakers uit die landen. Voorwaar een internationale koers, mede door internationaal gangmaker Christian Bosch. Die niet alleen op een derny koerst, maar bij tijd en wijle ook op de grote motor op de Europese wielerbanen. Na Dick Ras, die het na vele jaren rustiger aan is gaan doen, is hij het gangmakers aanspreekpunt geworden.

Voor het allemaal zover is, gaan diverse deelnemers nog trainen achter de Derny op de wielerbaan van PRC Delta. Vijf gangmakers komen er op twee avonden om toch een klein beetje het “gevoel’’ te krijgen van de langzaam draaiende derny pedalen, de herrie en de snelheid van zo’n derny. Want vergis je niet dat het behoorlijk lastig en ook zwaar is om ca 17 ronden achter dat brommertje te blijven hangen. 

Ga eens na, meestal na een chaotische start rond zes uur (zoek dan je man maar eens, met alle ca 20 koppels door elkaar heen) rechtuit - haakse bocht links de Noordweg op, verderop, bocht linksaf de Hoflaan op enigszins oplopend, bocht rechtsaf bij slager Wagenveld, naar beneden (loopt daar af) , einde, links de Stationsweg ( straatklinkers )op met een teruglopende bocht dus vol in de remmen, hobbel de bonkel ca (45 km/uur) en einde links af bij C-Vis en Co, oplopend de Letteweg op, met nog een flauwe bocht naar rechts en dan het lange rechte stuk richting richting start en finish. Tel maar eens mee, hoeveel keer de koppels afremmen, moeten optrekken en dat 17 ronden lang.

Donderdagavond tegen de klok van half zes komen de matadoren de baan op. Vooraf gegaan en begeleid door dikke Harley Davidson’s uit Rotterdam van de sponsor en officiële dealer. Ook zo’n bijzonder onderdeel tijdens de koers. Even wennen, rondje, het herkennen door het publiek, familie , vrienden of zomaar volk wat komt kijken naar de “grote namen’’ bij de oud profs, maar ook regionale en lokale helden, waarvan sommigen hun eigen sponsor hebben of met eigen bedrijf zich zelf sponsoren.

“Als alles dan weer veilig is aangekomen, de super grote appeltaarten op het podium zijn uitgereikt, de shirts ingeleverd en de appeltaartje (zo’n vijftig stuks), hun bestemming hebben gekregen, toasten Jacqueline en ik met ons drankje in de VIP, dan is onze dag weer geslaagd!”, aldus van Beek. 

Uit de krant

Uit de krant