Leen Hordijk (Foto: Marjan Vrijvogel)
Leen Hordijk (Foto: Marjan Vrijvogel) Marjan Vrijvogel

Leen Hordijk vertelt over zijn bijzondere vondsten

Algemeen 840 keer gelezen

‘Wij danken ons bestaan aan klimaatverandering’

Vanmorgen ontmoette ik Leen Hordijk op een bijzondere, verstilde plek, niet ver van Brielle. Hij heeft hier een paradijselijke omgeving gecreëerd waar de natuur zich vrij kan ontwikkelen. 

‘Verwondering en nieuwsgierigheid zijn mijn drijfveren’, zegt Leen. En hij wijst mij op een kale plek in het gras onder de bomen waar de reeën ’s nachts komen slapen en op de vele walnotenbomen die zichzelf hier gezaaid hebben. ‘Als er geen klimaatverandering was geweest, slingerden we nu nog als apen door de oerwouden van Afrika. Klimaatverandering brengt evolutie met zich mee en zo heeft ook de mens zich kunnen ontwikkelen.’ 

Tijdens zijn werkende leven was Leen archivaris van Voorne-Putten en Rozenburg, maar de archieven stoppen in deze streek rond 1300 en Leen is gefascineerd door wat er daarvoor was. We lopen door diverse biotopen, die Leen speciaal gecreëerd heeft om een gevarieerde flora en fauna aan te trekken: houtwal, schraal grasland, open bos. Dan komen we langs de moestuin waar zijn broer aan het schoffelen is. ‘Mijn broer heeft als hobby filmen en hij heeft de documentaire gemaakt’, legt Leen uit en zijn broer vertelt over de fascinerende bodemvondsten die in de documentaire aan de orde komen. Dan neemt Leen me mee naar ‘het Heilige der Heiligen’ zoals hij het zelf noemt. Via een dicht bos bereiken wij de plaats waar hij zijn boringen doet. ‘Op deze plek heb ik op 63 meter diepte de fossielen gevonden van de oudste tureluur die ooit ter wereld is aangetroffen (twee miljoen jaar oud!).’ Ook heeft hij hier de fossielen gevonden van verschillende tot nu toe onbekende zoogdieren, zoals bijvoorbeeld een uitgestorven woelmuis de naar hem vernoemd is, de Mimomys hordijki. Wetenschappers uit de hele wereld komen Leen op deze plek bezoeken. ‘Dit is een heel bijzondere plaats, hier kun je op elke diepte zaden, pollen en fossielen vinden van vroeger leven en dat is heel uniek, want op de meeste plekken vind je helemaal niets.’ Die zaden en pollen zeggen iets over de vegetatie hier over de afgelopen miljoenen jaren. Je kunt eruit afleiden of het er een warm of juist een koud klimaat heerste, of er zee was of land. Hier ligt als het ware een geschiedenisboek opgeslagen van vele miljoenen jaren.

Op zondag 2 oktober om 10 uur ’s morgens zal Leen zijn fascinerende documentaire presenteren in het kerkgebouw van de Vrijzinnigen, Kerkstraat 10 in Brielle. De documentaire duurt 20 minuten. Na afloop is er tijd om met hem in gesprek te gaan en vragen te stellen. U bent van harte welkom, entree € 7,00.

Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant