Afbeelding
Pixabay

Ruim de helft meer cybercrime-misdrijven in Zuid-Holland

Algemeen 361 keer gelezen

1200 meldingen van online criminaliteit
Van mei tot en met oktober dit jaar werden in Zuid-Holland 1200 meldingen gedaan van cybercrime. Een stijging van maar liefst 53,1%: in dezelfde periode vorig jaar werden in de provincie 784 incidenten geregistreerd. Enkel in Limburg (+75,8%) was een nog sterkere toename te zien. 

Steeds meer inwoners van Zuid-Holland krijgen te maken met digitale misdrijven zoals phishing, hacking en WhatsApp-fraude. Ook het afgelopen half jaar is het aantal meldingen van cybercrime gestegen in de provincie, namelijk met 53,1% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Inwoners van Alphen aan den Rijn werden het vaakst slachtoffer. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van de meest recente politiecijfers.


Inwoners Alphen aan den Rijn vaakst slachtoffer
In de gemeente Alphen aan den Rijn werden afgelopen half jaar de meeste meldingen van cybercrime gedaan: 7 per 10.000 inwoners. Landelijk lag het gemiddelde op 4,3 incidenten per 10.000 inwoners.

In de volgende Flevolandse gemeenten was de kans op cybercrime de laatste zes maanden het hoogst:

  1. Alphen aan den Rijn (7 per 10.000 inwoners)
    Westvoorne (6,1 per 10.000 inwoners)
    Noordwijk (6 per 10.000 inwoners)
    Hillegom (5,9 per 10.000 inwoners)
    Zoeterwoude (5,8 per 10.000 inwoners)

In Hardinxveld-Giessendam werden het afgelopen half jaar als enige Zuid-Hollandse gemeente geen meldingen gedaan van cybercrime.

David Janssen, VPNGids.nl: “Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Dit valt natuurlijk te verklaren: we doen tegenwoordig steeds meer online. Shoppen, beleggen, communiceren en nog belangrijker: betalen. En waar geld te halen valt, volgen criminelen… Wees dus alert, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht waar je misschien wel online aankopen voor doet”

Benieuwd naar de cybercrime-aantallen in jouw gemeente? Bekijk dan de volgende pagina: https://www.vpngids.nl/onderzoek/cybercrime-2022-forse-stijging-over-afgelopen-zes-maanden/.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant