Foto: Jos Uijtdehaage
Foto: Jos Uijtdehaage Jos Uijtdehaage

Oude muziek in de Sint-Catharijnekerk Brielle

Algemeen 736 keer gelezen

Brielle - Op zondagmiddag 26 februari zingt het vocaal ensemble Consortio Vocale uit Brielle samen met Capelle Sine Nomine uit Den Haag oude muziek uit de periode 1500-1600 onder de titel ‘Dulcis Memoria’. 

Dit schitterende concert met deze bijzondere muziek vindt plaats in de Sint-Catharijnekerk in Brielle en begint om 15.00 uur. De toegang is gratis en aan het einde van het concert is er een giftschaal.

Het koor zingt o.l.v. André Vis muziek van Tomas Luis de Victoria, Alonso Lobo en tijdgenoten. Van de Victoria wordt het 4-stemmige ‘Jesu Dulcis Memoria’ uitgevoerd. De Victoria (1548-1611) werd beschouwd als een van de grootste Spaanse componisten van zijn tijd. Op jonge leeftijd werd Victoria door Filips II van Spanje naar Rome gestuurd om te studeren. Hij werd priester en trad toe tot de congregatie van de Oratorianen. De Victoria heeft in Rome bij Giovanni Pierluigi da Palestrina gestudeerd.

Van Alonso Lobo worden ‘Libera Me, Domine’ en het 6-stemmige ‘Versa est in Luctum’ uitgevoerd. Lobo was een Spaanse componist van religieuze renaissancemuziek. Hoewel hij wel niet zo beroemd was als z’n tijdgenoot De Victoria, werd hij door De Victoria als zijn gelijke beschouwd. Op 11-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot het koor (seise) van de Kathedraal van Sevilla, waar hij zijn opleiding kreeg van Francisco Guerrero.

Van Johann Walther (1684-1748) wordt o.a. het 6-stemmige ‘Nun bitten wir den Heiligen Geist’ uitgevoerd. Er blijkt ook nog een familierelatie te zijn tussen Walther en J.S. Bach. Walther studeerde ook nog bij de organist Johann Bernhard Bach. De jongste zoon van Walther, Johann Christoph, is in zijn vaders voetsporen getreden. Het is niet geheel duidelijk, maar er wordt gesuggereerd, dat de canon BWV 1073 die Johann Sebastian Bach schreef in 1713 een eerbetoon is aan Johann Gottfried Walther. De canon bestaat uit 82 noten en 82 is de optelsom van getallen die elk staan voor een letter van Walther’s familienaam in de volgorde van het alfabet.

Johannes Eccard (1553-1611) is de componist van het 6-stemmige ‘Der Heiligen Geist vom Himmel kam’. Eccard was een Duitse componist en kapelmeester aan het Berlijnse Hof. Op 18-jarige leeftijd werd hij in Munchen leerling van Orlando di Lasso. Eccard schreef voornamelijk vocale muziek, zoals cantates en choralen van polyfone aard.

Verder zingt het koor nog werken van Thomas Tomkins, Robert Ramsey en Thomas Tallis. Van Robert Ramsey zingt Consortio ‘How are the mighty fallen’. https://youtu.be/45nlaE_h3ZM

Consortio Vocale en Capella Sine Nomine schotelen u op zondagmiddag 26 februari om 15.00 uur een bijzonder concert voor. Laat dit niet aan uw neus voorbij gaan!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant