Jelle Jippe, op de foto links in beeld, maakt al heel lang deel uit van de Spanjaardengroep
Jelle Jippe, op de foto links in beeld, maakt al heel lang deel uit van de Spanjaardengroep

Jelle Jippe Holwerda uitgeroepen tot Spanjaard van het jaar 2024

Algemeen 1.862 keer gelezen

Brielle - Op de recente vergadering van de Spaanse straatgroep is Jelle Jippe Holwerda uitgeroepen tot Spanjaard van het jaar. Voor hem een hele eer en eentje die hij niet zag aankomen.

Jelle Jippe (33, getrouwd en 2 kinderen) maakt al heel lang deel uit van de Spanjaardengroep en is zeer actief betrokken. Toen hij 13 jaar was is hij begonnen met het trommelen bij het Geuzenvendel. Tijdens een excursie met de 1 april vereniging naar Almelo in 2012 kwam hij in contact met enkele Spanjaarden die ook van de partij waren. Uiteindelijk zijn hier de onderhandelingen gestart voor een transfer naar de Spanjaarden..

In 2013 bij de algemene vergadering van de Spanjaarden is de transfer definitief gemaakt met de transfersom van 10 biermuntjes en heeft Jelle Jippe zich aangesloten bij de trommelaars van het Spaanse leger. Tot de dag van vandaag is hij een belangrijk onderdeel van de Spaanse trommelaars, een elite-eenheid die de groep aanvoert wanneer zij ter strijde trekt.

De viering
De viering begint voor Jelle Jippe in maart echt te leven, wanneer ze met de groep Spaanse trommelaars een aantal vrijdagavonden oefenen. Vervolgens wordt er getrommeld bij het plakkaat plakken wat voor de trommelaars de ‘generale’ repetitie is. Voor het organiseren van een 1 april moet een hoop gedaan worden, en Jelle Jippe is hier altijd zeer bij betrokken. Van het vervoeren van alle spullen tot het opzetten en afbreken van de Spaanse tent, Jelle Jippe is present. Dit geldt zeker ook voor de kalknacht in de plaatselijke kroegen. 1 April zelf heeft voor hem dan ook doorgaans wat ‘opstart uitdagingen’, Maar wanneer het moet, dan staat hij er samen met de andere trommelaars om de strijd te begeleiden.

Veranderingen|
In de afgelopen 10 jaar is de viering volgens Jelle Jippe zeker veranderd. Dit geldt niet alleen voor de viering, maar ook voor de hele maatschappij. De viering is in zijn geheel veel professioneler geworden. Hier komen (helaas) ook regels bij en zo worden spontane acties steeds lastiger. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren toch nog genoeg spontane acties geweest waar hij persoonlijk enorm van kan genieten.

De groep trommelaars van het Spaanse leger is ook flink gegroeid en heeft nu een goede basis. De mooiste ontwikkeling is dat er veel meer jongeren in beide kampen bij de viering betrokken zijn dan 10 jaar geleden. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant