Moeder en kind, net na de geboorte.
Moeder en kind, net na de geboorte.

Jong geluk bij Kom in de Kas: kalfje komt ter wereld voor ogen publiek (+VIDEO)

Actueel 172 keer gelezen

Regio - Tijdens Kom in de Kas kon het publiek kennismaken met de wereld achter glas. Maar ook met veeteelt en akkerbouw.

In het gebied rond Vierpolders staan veel kassen. Van buitenaf zie je alleen maar de lampen, maar wat er aan de andere kant van het glas zit blijft verborgen. Tot het moment van Kom in de Kas.

Tomaten
Vers geoogste aardbeien en sperziebonen. Wie kan die nu weerstaan? Zeker als je door de kas loopt, waar de aardbeien rijpen is de verleiding erg groot om een kistje mee te nemen. Van daaruit naar de volgende teler van glasgroente. Heerlijke paprika's die je ter plekke kunt proeven en wat te denken van smaaktomaten. Tegenwoordig praten we niet simpelweg meer over tomaten, maar over mini-pruimtomaatjes, cocktailtomaten en snoeptomaten. Verschillende kleuren en verschillende smaken. Met een smaakkist kan thuis verder geproefd worden.

Potrozen
De rombomatic, een pootrobot, zet behoedzaam de rozenstekjes in een pot, waarna ze via een lopende band en opraap- en neerzetrobots op de kweektafels terecht komen. In de warme kas komen ze tot wasdom, waarna ze, wederom geautomatiseerd ingepakt worden. Alleen het controleren van de planten voor ze verpakt worden, gebeurt nog handmatig.

Jong grut
Koeien en kalfjes, schapen en heel veel lammetjes. Tijdens Kom in de Kas zijn er ook altijd veehouders die hun bedrijf open stellen voor publiek. Bij de koeien is dan ook duidelijk het verschil te zien tussen melkvee en vleesvee, maar kalfjes blijven bij beide soorten altijd vertederen. Zeker als een dier voor het ogen van het publiek geboren wordt, zoals bij de fa. Noordam. Hier kon ook de melkrobot bekeken worden. In Oudenhoorn en Hekelingen lopen vleeskoeien, die een robuust uiterlijk hebben, en schapen naast elkaar. De schapenhouders zitten midden in de lammertijd dus ook hier kon het voorkomen dat er een lam geboren werd.

De kinderen genoten van het knuffelen van de lammetjes en van de voorstelling van Hilaria. Volgend jaar wordt er ongetwijfeld weer een Kom in de Kas georganiseerd, met waarschijnlijk weer andere, nieuwe deelnemers. Zo blijft een bezoek aan de boeren en tuinders steeds iets nieuws opleveren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant