Afbeelding

Brielse Amber telt Boliviaanse rivierdolfijnen

Actueel 485 keer gelezen

Brielle/Bolivia- Bioloog Amber Beerman( 30), initiatiefnemer Stichting CONCETA Bolivia, woont in Brielle, maar verblijft sinds 2009 een aantal maanden per jaar in Bolivia om onderzoek te doen naar rivierdolfijnen.

Het Boliviaanse Amazonegebied is de plek waar Amber de rivierdolfijnen observeert, telt en het geluid dat ze maken bestudeert. Zo ontstaat er een beter beeld van het aantal dolfijnen, de plaatsen waar ze voorkomen en hun gedrag. Wetenschappelijk onderzoek, op feiten en cijfers gebaseerde kennis, is noodzakelijk om kwetsbare diersoorten effectief te kunnen beschermen. Meten is weten! Het onderzoek van Amber wordt financieel gesteund door ondermeer het Wereld Natuur Fonds en de Research and Conservation Foundation USA. Giften van donateurs worden gebruikt om voorlichtingsmateriaal; posters, folders en video's te ontwikkelen. Om daarmee Boliviaanse kinderen, jongeren en volwassenen, te laten inzien dat hun rivierdolfijnen bescherming verdienen. Voordat Amber daadwerkelijk het veld in trekt, moet er veel werk verzet worden. Amber: "Het kost veel tijd en energie om projectvoorstellen te maken, de benodigde gelden te verwerven, mensen te vinden die mee willen werken en ter plaatse logistiek zaken te organiseren. Zoals boten, kampeeruitrustingen, proviand, gidsen en veldwerkers."

Wat kunt u doen?
2016 staat wat Amber betreft in het teken van het betrekken van mensen, organisaties, bedrijven en onderwijsinstellingen in Nederland en Bolivia, die op hun eigen manier mee willen werken aan het beschermen van deze unieke dolfijnsoort. Elke vorm van hulp is welkom; fondsenwerving, websitebeheer, ontwikkeling van educatiemateriaal, de aankoop van een in Bolivia gemaakte tas via de website www.concetabolivia.org tot aan het doen van veldwerk in Bolivia.

Kansen en bedreigingen
Het Boliviaanse parlement verklaarde de Boliviaanse rivierdolfijn onderdeel van het natuurlijk erfgoed van het land. Daarmee trad er een wet in werking die de bescherming en instandhouding van deze dolfijn moet garanderen. Om dat goed te kunnen doen is het van belang om in kaart te brengen welke natuurlijke of menselijke factoren het leefgebied van de dolfijnen beïnvloeden. Zoals watervervuiling, de bouw van stuwdammen, lokale visserij waarbij dolfijnen onbedoeld verstrikt raken in visnetten en toerisme. Amber: "Toerisme is voor Bolivia een kansrijke economische factor. Ik begrijp dat men die kans grijpt. Voor toeristen is het fijn als ze in een bijzonder gebied kunnen genieten van dieren in hun natuurlijke omgeving. Mijn kennis over hoe dat op een leuke en verantwoorde manier kan, deel ik graag met anderen."

Meer weten over Amber? Kijk op www.concetabolivia.org

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant