Meer terrassen? Niet altijd  nodig! Hier wordt van het uitzicht genoten! De maandagmarkt kan goed op een kleinere plek vond een aanwezige
Meer terrassen? Niet altijd nodig! Hier wordt van het uitzicht genoten! De maandagmarkt kan goed op een kleinere plek vond een aanwezige Foto: Liesbeth Speelman

Inspiratiesessie: gemoederen lopen hoog op

Actueel 1.667 keer gelezen

Brielle – Tijdens de op donderdagavond 26 oktober door de gemeente georganiseerde inspiratiesessie over de binnenstad- en havenvisie ging het er af en toe behoorlijk fel aan toe. Ergernissen waren er over het tekort aan parkeerplekken, over de voorzieningen die uit de binnenstad verdwijnen en de monopolist op de Turfkade. Toch konden wethouder André Schoon en zijn mede-presentatoren tevreden zijn: er werd zeker nuttige informatie vergaard.

Een (ex-)ondernemer wond zich behoorlijk op over de in zijn schatting 2 ton die er al doorheen is gejaagd om adviseurs in te huren en een informatiefolder in 4-kleurendruk te produceren. Een andere ondernemer noemde de plannen halfbakken en onrealistisch. De gewenste open verbinding met het Haringvliet is onuitvoerbaar omdat Winkelcentrum De Struytse Hoeck er overheen is gebouwd. Dito wat betreft de verlengde route van het pontje tot aan de aanlegplaats tegenover café Dixi. Het zou een 45 minuten dienstregeling worden en de nieuwe exploitant heeft al aangegeven dat hij dat niet wil. Mensen zijn niet bereid zo lang te wachten. Bovendien is de draaicirkel bij Dixi te klein. Een groot pijnpunt bleek het tekort aan parkeerplaatsen in de binnenstad. Van de weinige plekken verdwijnen er bovendien nog eens 12 ter hoogte van de expositieplek bij het Arsenaal en 25 op de Turfkade. Het vertrek van de bibliotheek en de Albert Heyn uit de binnenstad wordt door de bewoners als een groot gemis ervaren. Veel aanwezigen bleken zich te ergeren aan het feit dat een A-locatie als de Turfkade wordt ingenomen door één monopolist.

In de loop van de avond kwam de discussie in rustiger banen.Wethouder André Schoon legde uit dat de plannen in de binnenstadsvisie slechts ter inspiratie dienen. Niets staat nog vast en actie wordt pas genomen na uitgebreid overleg met alle betrokkenen. Een wens die naar voren kwam, was dat bewoners altijd voorrang krijgen bij het parkeren. Bezoekers zouden, zoals dat gebeurt in andere vestingsteden, buiten de vesting moeten parkeren en dan via een aantrekkelijke, bezienswaardige route de binnenstad ingeleid. Een andere wens was een winkeltje in de binnenstad voor de dagelijkse levensbehoeften. Dat leverde meteen het commentaar op dat zulke winkeltjes het meestal niet redden.

Er was veel enthousiasme om mee te doen met een inspraakgroepje dat zich vooral wil richten op de belangen van de inwoners en een zo praktisch mogelijke uitwerking van de plannen. Want, zo zei de initiatiefneemster: "Wíj lijden niet onder meer of minder mensen in de haven of in de stad. Wat wij willen is een mooie stad en een mooie haven. Het gaat ons, de bewoners, er in de eerste plaats om dat we prettig in de binnenstad kunnen blijven leven".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant