Afbeelding
Foto: PR

Unieke samenwerking debuterende auteurs en singer-songwriters

Actueel 247 keer gelezen

Brielle - Verhalen die als muziek in je oren klinken en muziek met een goed verhaal. In Woorden en Akkoorden, een samenwerking tussen Boekhandel Hoofdstuk Eén, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en BREStheater, bewijzen schrijvers en muzikanten dat het één het ander versterkt.

Drie jonge schrijvers en drie singer-songwriters. Twee disciplines die samenkomen in het theater, in Woorden en Akkoorden. De woorden komen van drie debutanten: Henk van Straten, Bette Adriaanse en Jaap Robben. De akkoorden van Dafne Holtland, Jan Groenteman en Eefke den Held van Het Nieuwe Lied. Rake teksten, rake liedjes, dat werkt!

Van rockster naar schrijver
Henk van Straten schreef de roman 'Bidden en vallen' en het autobiografische 'Wij zeggen hier niet halfbroer'. Eerder haalde hij het nieuws door mensen op eBay te laten bieden voor een rol in zijn debuutroman 'Ik ben de regen'. De hoogste bieder betaalde daar uiteindelijk iets meer dan negenhonderd euro voor.

Van Straten is een opvallende verschijning. Wie afgaat op zijn met tatoeages bezaaide armen, zou eerder denken dat hij deel uitmaakt van een punkband. Dat deed hij overigens ook zo'n tien jaar, totdat zijn rocksterambitie plaats maakte voor een leven als schrijver. En daarin heeft hij zijn roeping gevonden.

IJzersterk debuut
Bette Adriaanse is schrijver en visueel artiest. Ze studeerde Creatief schrijven aan Oxford en bracht in december 2015 haar debuutroman 'Rus like everyone else' uit in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar november verscheen het boek ook in Nederland onder de naam 'Post voor Rus Ordelman'. Kleine gebeurtenissen kunnen grote gevolgen hebben. Gevolgen die Adriaanse met de nodige humor beschrijft. Een fascinerend en aangrijpend verhaal, een sterk debuut, dat je met andere ogen naar de medemens laat kijken.

Alleskunner
Jaap Robben is niet bepaald in een hokje te plaatsen. Hij schrijft meeslepende verhalen en poëzie en is ook nog eens theatermaker. In april 2014 verscheen zijn debuutroman voor volwassenen 'Birk' bij uitgeverij De Geus die zeer lovend werd ontvangen, de Nederlandse Boekhandels Prijs 2014 won, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015. Daarnaast tekende regisseur Marinus Groothof met CTM Producties voor de verfilming van Birk. Robben treedt veel op door heel Nederland en Vlaanderen. Zo stond hij onder andere op Crossing Border, Lowlands, Into The Great Wide Open en het Wintertuin Festival. Een echte alleskunner!

Het Nieuwe Lied
De muzikale omlijsting van de avond is in handen van Het Nieuwe Lied, een collectief van vijftien Nederlandstalige theaterzangers. Het initiatief voor deze samenwerking ontstaat in 2008 als Eefke den Held koffie gaat drinken met Raoul Heertje. Ze vertelt hem over haar plan om een soortgelijk collectief op te richten als Comedytrain, maar dan voor singer-songwriters. Hij vindt het een goed idee. Het jaar erop wordt Het Nieuwe Lied geboren te Amsterdam in MuzyQ en de rest is geschiedenis. De leden geven in wisselende samenstellingen optredens. Soms solo, maar soms ook samen. Samen solo dus. Maar altijd barstensvol talent, fris en eigenzinnig, bevlogen en vernieuwend.

Op donderdag 23 november om 20.00 uur in BREStheater tillen Dafne Holtland, Jan Groenteman en Eefke den Held 'herself' de mooie woorden van onze schrijvers tot een heel nieuw level. Verhalen in muziek en muziek in verhalen. Dat belooft wat! De presentatie is in handen van Jan Hoogendoorn.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.brestheater.nl, www.leerenbeleef.nl, bij Boekhandel Hoofdstuk Een in Brielle en natuurlijk aan de kassa van BREStheater (wo – vr van 14.00 – 17.00 uur).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant