Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Biertje erbij?

Actueel 193 keer gelezen

Ooit had ik een leuke kapper, een joviale vent. Om misverstanden te voorkomen: niet op Voorne-Putten. Toen ik op een zomerse zaterdagmorgen bij hem binnenstapte vroeg hij of ik zin had in een biertje. Verbaasd keek ik hem aan. 'Het is pas tien uur', stamelde ik. Maar klokkijken kon hij zelf ook wel, had ik nou zin in bier of niet? Voor mij was het nog te vroeg, maar een klant die na mij binnenkwam sloeg het aanbod niet af. En terwijl hij aanschoof bij de leestafel, vroeg ik me af wat er eigenlijk mis mee was. Waarom zou een kopje koffie wel mogen en een biertje niet?

Inmiddels was er weer iemand binnen gestapt. Knippen of scheren? Nou, eigenlijk geen van beide, hij was toevallig in de buurt en dacht, 'kom, ik ga even een pilsje pakken bij de barbier'. 'Doe mij er dan gelijk ook nog maar eentje', riep de man bij de leestafel. 'Gezellig man!' Zoiets was nog nooit gebeurd in de tijd dat de kapper alleen maar koffie schonk. Geen toevallige passanten, geen klanten die een tweede bakkie vroegen. Dat er bij drankgebruik een andere sociale dynamiek ontstaat, werd hier meteen duidelijk. Al die vergunningen, wetten en regels in de horeca, waarvoor zijn die eigenlijk nodig?

Alcohol is een populaire drug. Het gebruik van xtc, lachgas of cocaïne blijft ver achter bij de stevige borrel of het 'onschuldige' wijntje. Alcoholmisbruik is een groot maatschappelijk probleem. Het zorgt voor immens veel leed en kost handenvol geld. Daarom wordt er van alles aan gedaan om het vanzelfsprekende gebruik van alcohol te ontmoedigen. Hoe beperken we de toegang tot alcohol bij jongeren? Wat is de beste aanpak bij voorlichting, preventie en vroege signalering van problemen? Alcohol en jongeren, het is een bekend duo in de zorgproblematiek. En zo zijn er meer: alcohol en sport, alcohol en zwangerschap, alcohol op het werk, alcohol in het verkeer, alcohol bij relatieproblemen.

Elf organisaties uit de gezondheidszorg willen onder de naam Alcoholalliantie meedoen aan de besprekingen over het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord wil het kabinet afspraken vastleggen met gemeenten, bedrijven en sportverenigingen over het terugdringen van alcoholgebruik. Daarbij wordt gedacht aan stoppen met reclame, stoppen met sponsoring en stoppen met goedkope aanbiedingen van alcohol en de toename van verkoopplaatsen.

Lijnrecht daartegenover staat de wens van de VVD om het mogelijk te maken voor middenstanders om alcohol te kunnen schenken. Een glaasje wijn bij de kaasboer of in de boekhandel bij een boekpresentatie, het zou de binnensteden zoveel gezelliger kunnen maken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ziet er wel wat in en stelt voor om de Horecawet te versoepelen. Horeca-ondernemers zijn hier uiteraard fel tegen: oneerlijke concurrentie.

Wel of geen alcohol tijdens het winkelen? Dat is nu de kwestie. De burgemeester van Brielle vraagt in zijn blog wat wij ervan vinden. Van mij mag iedereen in principe spuiten, slikken en snuiven wat hij wil. Maar in de praktijk kan het ongemakkelijke situaties opleveren, vraag maar aan mijn oude kapper.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant