Foto en tekst: Martin van Gurp
Foto en tekst: Martin van Gurp

Nieuw houten tuinhuis in de 'Belevingstuin'

Actueel 316 keer gelezen

Brielle - Afgelopen maandag was het druk in de Plantage. Want er werd een bijzonder bouwsel geplaatst in de tuin van de gesloten afdeling voor ouderen met dementie. Het ging om een gloednieuw houten tuinhuisje. De 'aanstichtster' van dit alles is Brigitta Post, verzorgende van het verpleegtehuis.

Of we even willen mee lopen, zegt Brigitta direct na binnenkomst. We belanden bij een prikbord in de gang van de afdeling. "Hier hangt de tekening van de tuin zoals die er uiteindelijk uit moet komen te zien," zegt ze. Haar wijsvinger gaat langs ingetekend groen, het tuinhuisje, de voelwand, de drie bomen, de bankjes en de tegels.

Het was Brigitta een doorn in het oog, dat de oorspronkelijke tuin niet goed te gebruiken was door de bewoners van de afdeling. Als straks alles helemaal af is, kunnen de bewoners in en uit lopen en is slechts beperkt toezicht al voldoende om iedereen die dat wil van de tuin te kunnen laten genieten. Waarom het allemaal nog zo lang duurt, eer de tuin helemaal af is? Dat is een kwestie van geld. De vrienden van de Plantage schonken al eerder het lieve sommetje van 13.000 euro. Dat is een mooi bedrag, maar bij lange na niet voldoende. Er werden sponsors geworven en acties opgezet. "Maar alles bij elkaar zijn we nog op zoek naar 12.000 euro," zegt Brigitta. De nieuwe tuintegels waren een aanslag op het budget, maar het groen en de hekken hakken met hun prijzen er ook behoorlijk in. Zodra er weer geld is, wordt er weer verder gegaan met de aanleg. "Tegen het eind van het jaar hopen we dat we helemaal klaar zijn."

Het tuinhuisje werd geplaatst door de mannen van de werkgroep 'Kanonnen en affuiten.' Normaal gesproken zijn die te vinden op de wallen van Brielle. "Maar als voor een goed doel op ons een beroep gedaan wordt, dan willen we best een keertje extra onze handen uit de mouwen steken," zegt Koos Steentjes. In totaal zijn er acht mannen van de werkgroep, die ochtend hard aan het werk. "Het monteren van het dak, was nog wel even een dingetje. Maar het is ons gelukt." Ook hier gold dat uiteindelijk vele handen licht werk maken.

Het moet uiteindelijk een zogenaamde 'belevingstuin' worden. Dat betekent dat de bewoners van de afdeling die in de tuin komen op verschillende manieren de tuin kunnen 'beleven'. "En dan moet je denken aan het genieten van de kleuren van de bloemen, de geur van het groen, de stoelen om er even te gaan zitten en de voelwand met al zijn structuren. Maar ook gewoon lekker de wind door je haren voelen waaien en het zonnetje op je huid, kan op zich al een beleving zijn" besluit Brigitta haar verhaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant