OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Den Briel, gemeente Brielle

Actueel 313 keer gelezen

Een naam is emotie. Dat geldt bijvoorbeeld voor plaatsnamen. Laten we eerlijk zijn: er zijn weinig plaatsen met zo'n mooie naam als Rozenburg, alleen al voor de naam zou je er willen wonen. Maar ik kan het mij voorstellen dat mensen een andere naam voor lief nemen zolang het wonen er beter is dan op het genoemde eiland.

Enkele jaren geleden werd een tunnel gelegd onder het Calandkanaal, pal naast de Calandbrug. De tunnel zou logischerwijze de Calandtunnel gaan heten. Althans, tot het moment van openstelling. Toen kwam als uit een hoge hoed een nieuwe naam; die van een oud-burgemeester van Rotterdam, die godbetert een belangrijke rol had gespeeld bij de vernieling van het eiland. Voor de Rozenburgers geen leuke herinnering. Stel je voor: een Coentunnel in Djakarta. De emoties liepen hoop op. Al bijna zestig jaar wordt gesproken over de Blankenburgtunnel onder het Scheur.

Onlangs kwam Rijkswaterstaat met een zouteloos alternatief dat het nu lijkt te gaan worden. Kritiek op de naam 'Maasdeltatunnel' is niet van de lucht. Namen roepen nu eenmaal emotie op vooral omdat andere namen hiermee worden vergeten. Op het archief krijg ik vaak de vraag: is het nou Brielle of Den Briel? Den Briel zou de 'echte', in ieder geval de oudste, naam zijn. Gevoelsmatig zou Brielle staan voor zakelijk en het heden, Den Briel juist voor cultuur en nostalgie. Of dat gevoel breed gedragen wordt kan ik niet beoordelen; het archief kent dat onderscheid in ieder geval niet en er kan dan ook geen beroep gedaan worden op "oudste rechten". Beide schrijfwijzen bestonden eeuwenlang naast elkaar, naast Briell, Briella, Briela en zelfs Den Brielle. Maar emotie laat zich moeilijk sturen.

Aart van der Houwen (aa.vanderhouwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant