Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Grijze hesjes

Actueel 111 keer gelezen

Als je jong bent op Voorne heb je een mooi leven. Meestal hebben kinderen hier een beschutte jeugd, in een rustige woonwijk, op een probleemloze basisschool. Steekt er eens een schimmelplantje de kop op, dan geeft dat de nodige commotie, maar over het algemeen heerst er rust en orde.

Is de tijd voor het voortgezet onderwijs aangebroken, dan moet je wel een eindje fietsen door wind en regen, maar dan heb je ook wat. Goed onderwijs, weinig drugs en criminaliteit. Eenmaal het diploma op zak, begint het eiland te krap te worden. Maar wat geeft dat? Het hele leven ligt voor je, tijd om vol plannen de wijde wereld in te trekken. Met kerst en in de zomervakantie kom je nog eens terug naar je ouwelui op het mooie Voorne, verder heb je er weinig meer te zoeken.

Hoe anders is dat als je ouder wordt. Je bent hier opgegroeid, hebt een gezin grootgebracht, de kinderen vliegen uit en wat doe je dan? Ze achterna gaan is meestal onhaalbaar en bovendien niet zo verstandig. Ben je nog fit, dan reis je eerst zelf nog enige jaren van hot naar her, maar uiteindelijk breekt onherroepelijk de tijd aan van versleten heupen, stramme knieën en ander lichamelijk ongemak. Je zoekt je vertier dan dicht bij huis. Dat zou ook geen straf moeten zijn op zo'n mooi eiland.

Maar het wordt je wel verdraaid ongemakkelijk gemaakt. Het eerste waar je met een krakkemikkiger lijf behoefte aan hebt is goede medische zorg. Niet ergens in verweggistan, maar gewoon in de buurt. Je beseft dat niet op iedere straathoek een huisartsenpost kan zitten, maar Spijkenisse is een verduiveld eind weg, als je op het westelijk puntje van Voorne woont en 's nachts overvallen wordt door angstaanjagende lichamelijke verschijnselen. In het worst case scenario heb je een ambulance nodig. Het dienstdoende personeel doet zijn uiterste best en meestal arriveren ze binnen de daarvoor gestelde tijd. Maar niet altijd. Oorzaak: onderbezetting.

Meestal loopt het zo'n vaart niet en kom je terecht in het circuit van medisch specialisten die nog jarenlang aan je kunnen en willen sleutelen. Punt is: hoe kom je ter plekke? Kun je zelf nog rijden, dan moet je je voorbereiden op serieuze spitsfiles en tunnels en bruggen die dicht of juist open zijn. Nog erger is het als je op het openbaar vervoer bent aangewezen. Sinds kort wordt het straatbeeld opgefleurd met gloedjenieuwe rode lijnbussen. Hoera, dachten we, ze hebben het streekvervoer eindelijk de broodnodige upgrade gegeven. Helaas, de bussen zien er modern uit, maar de aansluitingen en reistijden zijn nog beroerder geworden.

Wanneer wordt er nu eindelijk eens een traject gestart om Voorne 'ouderenproof' te maken? Waar blijven de betaalbare, levensloopbestendige woningen? Dat handjevol luxepandjes is een druppel op een gloeiende plaat, dat zal iedere beleidsmaker toch duidelijk zijn? Zonder goede woonvoorzieningen en medische zorg wordt de toekomstige grijze golf van ouderen gedwongen hun heil elders te zoeken. Wat moeten we doen om hier aandacht voor te vragen?

De straat op, in grijze hesjes!

Uit de krant

Uit de krant