Afbeelding
Column

Kansen bieden

Algemeen 272 keer gelezen

Dat er in ons land sprake is van ongelijkheid van inkomen en welvaart, is bekend. Ondanks alle beleid en voorzieningen om die verschillen zo klein mogelijk te houden, lukt het maar niet om dat te veranderen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de verschillen de laatste jaren groter zijn geworden. Voor ongeveer 8-10 procent van onze gezinnen betekent dat ze onder de armoedegrens vallen. Voedselbanken, kledingbanken, minimabeleid, het is eigenlijk een schande in zo’n rijk land als Nederland dat deze er moeten zijn.

Die inkomensverschillen hebben grote gevolgen. Zo is er een relatie tussen de hoogte van je inkomen en de leeftijd waarop je sterft. Gemiddeld leven hogere inkomensgroepen 6 jaar langer dan de laagste inkomens. Erger nog: de kans dat je je kunt onttrekken aan die armoedesituatie en naar een hoger inkomen- en welvaartsniveau kunt groeien, is bijzonder klein. “Wie voor een dubbeltje geboren wordt, wordt nooit een kwartje”. Dat zong Louis Davids al in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Helaas is dat bijna 100 jaar later nog steeds zo, ondanks de enorme algemene welvaartsstijging.

Afgelopen zaterdag presenteerde de Volkskrant een groot onderzoek van de Erasmus Universiteit over de kansen op sociale stijging. Het onderzoek toonde aan dat zelfs de plaats waar je opgegroeid bent als kind, bepalend is voor het inkomen dat je later kunt verwerven. Dus niet alleen het gezin waarin je opgroeit en het opleidingsniveau dat je bereikt, maar ook de woonplaats van herkomst speelt daarin een grote rol. De regionale verschillen in Nederland zijn groot. Grofweg zijn de kansen op sociale stijging het grootst als je in het westen van Nederland of in Brabant opgroeit, terwijl de Noordoostelijke provincies en Limburg de minste kans geven op inkomensstijging.

Tot mijn plezierige verrassing stond Brielle nummer 1 in het lijstje van de meest kansrijke gemeenten. Met andere woorden: de kinderen die in de jaren 80 in Brielle geboren en opgegroeid zijn, hebben ten opzichte van het inkomen van hun ouders de grootste inkomensstijging meegemaakt. Een prachtig compliment voor onze gemeenschap natuurlijk. Ik heb mij wel afgevraagd of daar een verklaring voor is. Het zal de combinatie zijn van een prettig en veilig leefklimaat, de goede onderwijs- en sportvoorzieningen en de sociale cohesie die in Brielle bestaat. Onze kinderen hebben daardoor kansen gekregen om zich te ontplooien en hebben zich daardoor een goed inkomen weten te verwerven. Je zou het alle andere kinderen in Nederland ook gunnen om in een gemeente als Brielle op te groeien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant