Lieneke Boutkan-Zaaijer (Foto: Marjan Vrijvogel)
Lieneke Boutkan-Zaaijer (Foto: Marjan Vrijvogel) Marjan Vrijvogel

De Brielse Maskerade door de jaren heen

Algemeen 469 keer gelezen

Het wordt dit jaar geen Maskerade, zoals we gewend zijn. Toch heeft Stichting Kunst en Cultuur, die dit evenement al jaren organiseert, een paar leuke acties bedacht. 

Zo staan er in de etalages van de Brielse winkels foto’s van de Maskerade door de jaren heen en wordt er een speciale Maskeradevideo opgenomen. En toevallig is zojuist de nationale website Erfgoedsporen van het Kenniscentrum van Immaterieel Erfgoed gelanceerd waar de Brielse Maskerade als een van de eerste landelijke tradities op staat, daar kunnen we best trots op zijn. 

In aanloop naar 5 december komt iedere week een enthousiaste Briellenaar die iets over de Maskerade van vroeger of nu te vertellen heeft aan het woord. Deze keer is dat Lineke Boutkan-Zaaijer. Als kind deed Lineke al mee en won zelfs de kinderprijs. Samen met een vriendje, hij als oud vrouwtje, zij als oud mannetje, liepen ze krom gebogen met de tekst “Wij zijn oud en krom van het pompen en hozen bij de Wellerondom” Die wateroverlast is dus niet iets van de laatste jaren! 

De Brielsche Courant schreef: “Ze zullen wel moe zijn van het kromlopen, maar ze deden het op zo’n natuurlijke manier, dat ze verdiend de eerste prijs hebben gewonnen.” De Maskerade was een levende traditie bij de familie Zaaijer. Tante Rie Zaaijer was jarenlang de grote icoon. Elk jaar was het weer een verrassing waarmee ze op de proppen kwam. Op een keer ging tante Rie gekleed in een wit pak met boerenkoolbladeren en worsten erop genaaid. Ze droeg een bord met de tekst “Komt er vorst, eet dan boerenkool met worst”. Alle honden liepen haar achterna …vanwege de worst die zo lekker rook. 

“Het leukste is als je met een groep meedoet,” zegt Lineke. “Je hebt dan van tevoren al de grootste lol. Een aantal jaar geleden wilden we de zorg eens onder de loep nemen. We hadden een bed, een rolstoel en rollators geleend van het steekverpleegtehuis en etalagepoppen bij Rijcken. De een liep in een pyjama rond, die had een pyjamadag, een ander was heel vies en over x dagen pas aan de beurt om te worden gewassen. Al lach je veel bij de voorbereidingen, op de avond zelf moet je je een beetje inhouden, anders wordt het een chaos.” 

Het is ook wel eens voorgekomen dat Lineke besloten had niet mee te doen en toch op het laatste moment een masker opzette. “Dat komt omdat je ermee bent opgegroeid.” Een van de leuke aspecten van de Maskerade is dat je kritiek kan uiten met humor. Toen de gemeente had besloten te bezuinigen op de groenvoorzieningen liep Lineke en haar groep met een kruiwagen vol bladeren die ze leeg gooide voor het bordes waar wethouder Verbeek stond, die moest het dan maar opruimen. Verbeek moest er hard om lachen en hielp graag een handje mee. “Het is ook zo leuk dat je niet herkend wordt, dan voel je je veel vrijer.”


Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant