Afbeelding
Column

Onrustdreiging

Algemeen 301 keer gelezen

Anderhalve week geleden waren er in diverse steden en dorpen vier dagen demonstraties die uitmondden in rellen en zelfs plunderingen. Het leverde vreselijke beelden op. De schade voor een aantal winkeliers was groot. Politie en andere ordebewakers werden belaagd met stenen en andere voorwerpen. ME en Marechaussee hadden er de handen vol aan. Er waren diverse arrestanten en de rechter deelde afgelopen week via het snelrecht stevige straffen uit. De geest lijkt daardoor weer een beetje in de fles. Sinds begin jaren ’80 hebben we zo’n combinatie van ongeremde woede en vernielzucht niet meer meegemaakt.
Over de oorzaken van deze onlusten is al veel gesproken en geschreven. Ik geloof niet dat de invoering van de avondklok de reden was. Wel was die misschien de druppel die de emmer vol opgekropte frustraties over de gevolgen van de corona-crisis en boosheid op de regering deed overlopen. De meeste relschoppers waren jongeren, losgeslagen anti-overheid figuren en hooligans die eens lekker met de politie wilden matten en daarvoor geen specifieke aanleiding nodig hadden. De opruiing op sociale media gaf hen het laatste zetje.

De gewelddadigheden hadden ook effect op onze gemeente. Vorige week dinsdag ontstond er grote onrust onder onze winkeliers in de binnenstad en ook bij wijkverenigingen, buurtapp-groepen, scholen en ouders. Aanleiding waren diverse oproepen op sociale media om ook in Hellevoetsluis en Brielle te gaan rellen. De gemeente werd dan ook plat gebeld en gemaild. Natuurlijk hebben we direct overleg opgestart met de politie. Er vond lokaal en regionaal overleg plaats, waarbij ook het openbaar ministerie betrokken werd. Alle voorbereidingen werden getroffen om ongeregeldheden te voorkomen. De politie werd op extra sterkte gebracht. Maatregelen lagen klaar om bij het minste of geringste in actie te kunnen komen. Sommige jongeren werden thuis bezocht door de politie of in de gaten gehouden. De samenwerking tussen de verschillende diensten kwam snel en goed op gang. En met succes, want de dreigende ordeverstoringen hebben niet plaatsgevonden. Een bericht in het AD over stenen gooiende demonstranten op de N57 bleek foutief. Iedereen heeft rustig kunnen slapen. Met dank aan politie, boa’s en onze medewerkers openbare orde en veiligheid.

Ook met de ondernemers en scholen, wijkorganisaties en appgroepen hebben we contact onderhouden. Fijn dat ook zij goed meedachten. Daardoor nam de grootste angst in de loop van de week al af. Ik mag niettemin hopen dat we niet snel weer zo'n dreigende situatie gaan meemaken. Daarom blijven we alert!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant