Daan van Beelen was de laatste van vier generaties Van Beelen die in Oostvoorne een slagersbedrijf hadden.
Daan van Beelen was de laatste van vier generaties Van Beelen die in Oostvoorne een slagersbedrijf hadden.

Oudheidkamer heropent met expo over slagers in Oostvoorne

Algemeen 880 keer gelezen

Oostvoorne – Komende vrijdag (11 juni) gaat de aan het Oostvoornse Kerkplein 2C gevestigde Oudheidkamer van Oostvoorne weer open voor publiek. Met een gloednieuwe expositie over de slagers van Oostvoorne als ‘heropeningstrekker’.

Daarnaast zijn vertrouwde exposities als ‘75 jaar bevrijding van Oostvoorne’ en ‘souvenirs en schatten van Oostvoorne’, die al te bezichtigen waren in de korte periode van opening tussen de eerste en de tweede coronagolf gebleven. Net als de als enige op de Oostvoornse begraafplaats aan de Voorweg overgebleven blikken graftrommel, die in 2017 fraai gerestaureerd is, en de maquette van de burcht van Jacoba van Beieren, waarvan de ruïne de Oostvoornse Hofweide domineert. Tot en met 30 oktober zijn de exposities in de Oostvoornse Oudheidkamer elke vrijdag en zaterdag tussen 12.30 en 16.00 uur gratis te bezichtigen.

Van Beelen
Tal van (voormalige) dorpsslagers en hun slagerijen worden aan de hand van uniek fotomateriaal in de ‘Slagers-expositie’ in de Oudheidkamer onder de aandacht gebracht. Slagerij Van Beelen is één van hen. Daan van Beelen was de laatste van vier (!) generaties Van Beelen die in Oostvoorne het slagersvak uitoefenden. In 2007 dwong zijn gezondheid Daan van Beelen om zijn slagerij/traiteur over te doen aan Edward Wageveld. Anno 2021 is slagerij/traiteur Edward Wageveld nog steeds een kwaliteitszaak met een klantenkring die tot ver buiten de dorpsgrenzen van Oostvoorne voert.

Sprookje
‘Mijn overgrootvader had een slagerij in Brielle, voordat hij zich in het begin van de vorige eeuw met zijn zaak aan het Dorpsplein in Oostvoorne vestigde,’ vertelt Daan van Beelen. ‘Toen mijn overgrootvader overleed was mijn opa nog niet zover dat hij de slagerij voort kon zetten. Piet Bunte nam die zaak over. Toen mijn opa oud genoeg was, begon hij een slagerij aan de Burgemeester Letteweg. Hij kreeg drie zoons. Willem de oudste, Kees de middelste en Jaap de jongste. Willem was mijn vader. Die begon toen hij het slagersvak onder de knie had zijn eigen zaak aan de Voorweg in Oostvoorne. Ik wilde van jongs af aan ook in het slagersvak. Na de slagersvakschool en wat ervaringsjaren bij slagerijen elders kwam in 1979 het pand aan het Dorpsplein, waar mijn overgrootvader destijds in zat beschikbaar. Dat was voor mij als een sprookje. Ik stapte er direct in en richtte er een moderne slagerij met worstmakerij in. In 1998 kwam er naast de slagerij ook een traiteur-afdeling. En toen werd ik ziek. Dat was in 2000. En ik werd nooit meer helemaal de oude, dus moest ik in 2007 met pijn in het hart afscheid nemen van mijn zaak. Hij is bij Edward overigens in heel goede handen hoor.’

Gert Arkenbout
Via de Oostvoornse verzamelaar Gert Arkenbout, tot zijn overlijden altijd de ‘foto-man’ achter de expositie ‘Oostvoorne in Vroeger Tijden’ die jaarlijks in augustus gedurende vier dagen voor een drukbezochte Dorpskerk van Oostvoorne zorgt, kreeg Daan van Beelen uniek fotomateriaal van de slagerijen die vier generaties lang door zijn familie werden gedreven. ‘En die foto’s stel ik natuurlijk graag ter beschikking voor de expositie in de Oudheidkamer,’ aldus Daan. ‘En reken maar dat als de expositie vrijdag opent, ik één van de eersten ben die hem gaat bekijken!’

Van vrijdag 11 juni tot en met zaterdag 30 oktober: exposities ‘Slagers van Oostvoorne’, ‘75 jaar bevrijding van Oostvoorne’ en ‘Souvenirs en schatten van Oostvoorne’ in de Oudheidkamer Oostvoorne, Kerkplein 2C, Oostvoorne. Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 12.30 tot 16.00 uur. Toegang: vrijwillige bijdrage.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant