Een hele klus, het plaatsen van de drie kanonnen en affuiten op het Bleijkersbolwerk (Foto: Jos Uijtdehaage)
Een hele klus, het plaatsen van de drie kanonnen en affuiten op het Bleijkersbolwerk (Foto: Jos Uijtdehaage) Foto: Jos Uijtdehaage

Bleijkersbolwerk is drie nieuwe kanonnen rijker

Actueel 562 keer gelezen

Brielle - Als er in Den Briel in het verleden een serieuze oorlogsdreiging heerste, werden er vanuit het Arsenaal in allerijl kanonnen naar de verschillende bastions vervoerd, om de vijand het hoofd te kunnen bieden en de stad te beschermen.

Één van de doelstellingen van de werkgroep Kanonnen en Affuiten in Brielle is om één bolwerk of bastion qua kanonnen op historische oorlogssterkte te brengen. In overleg met het Streekarchief en de gemeente Brielle is besloten hiervoor het Bleijkersbolwerk te bestemmen. Een belangrijke reden voor deze keuze is geweest dat gedurende de bevrijdingsfeesten op 5 mei, deze plek een centrale rol speelt in het kader van reanactment. Inmiddels zijn er vorige week dus drie extra kanonnen geplaatst.

Deze extra kanonnen zijn verworven door de werkgroep. Tevens zijn er nieuwe affuiten gemaakt. Het plaatsen ervan was een omvangrijke en zeer 'gewichtige' operatie waarvoor een hefkraan met een behoorlijk vermogen werd ingezet. De kanonlopen wegen per stuk namelijk ruim 3000 kg, de affuiten waarop zij gelegd worden 600 kg en dit alles moest in het talud van de Wallen op Bleijkersbolwerk gepositioneerd worden. De kanonlopen, die bij de Kippenbrug op het Maarland lagen, werden opgepakt en getransporteerd naar het Bleijkersbolwerk. Dit ligt op de plek waar het Scharloo overgaat in de A. Botbijlweg.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant