Het peloton reed tijdens de laatste Zuid-Hollandse Eilanden Tour in 2019 voorlopig voor de laatste keer door Hellevoetsluis. Archieffoto Theo van Kralingen.
Het peloton reed tijdens de laatste Zuid-Hollandse Eilanden Tour in 2019 voorlopig voor de laatste keer door Hellevoetsluis. Archieffoto Theo van Kralingen. Picasa

Wielerklassieker Zuid-Hollandse Eilanden Tour naar 2022

Sport 79 keer gelezen

Drie wielerklassiekers voor de Clubcompetitie zijn voor het jaar 2021 in Zuid-Holland geschrapt. De Omloop van de Glazenstad, de Omloop van de Hoeksche Waard en de Zuid-Hollandse Eilanden Tour.

Dan Rolandus

André Luijk was op zaterdag 18 mei 2019 tot nog toe de laatste winnaar van de Zuid-Hollandse Eilanden Tour. De eliterenner van Smart Dry/WV Eemland versloeg in de massasprint van de elfde editie van de ZHETour in Spijkenisse achtereenvolgens Johim Ariesen (HSK Trias/Mooi Jong) en Ramon van Bokhoven (De Jonge Renner). Evenals dit jaar zal de wielerklassieker over over de eilanden Albrandswaard, Rotterdam-IJsselmonde, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten met de doorkomsten in onder meer Hellevoetsluis, Oudenhoorn, Abbenbroek, Zuidland, Simonshaven, Hekelingen en finishplaats Spijkenisse ook in 2021 niet doorgaan. Regiorenners als Jordi Talen (De Volharding) uit Spijkenisse en Marco Geleijnse (PTRC Delta) uit Hellevoetsluis zullen vanwege de heersende corona niet op eigen bodem actief kunnen zijn. ‘’We hebben in coronatijd een te grote groep oudere vrijwilligers, die tot de risicogroep behoren’’, geeft Arie Koole aan de veiligheid van elke vrijwilliger te willen respecteren. ‘’De vrijwilligers zeggen, zolang het niet veilig is, de organisatie niet op hen hoeft te rekenen en daar heb ik alle begrip voor. Daarnaast vind ik het in deze moeilijke tijd niet gepast om ondersteuning te vragen aan onze sponsoren. Zij hebben wel wat anders aan hun hoofd dan een wielerklassieker. We kunnen bovendien met een minimum aan politiebegeleiders ook geen omloop rijden die we gewend zijn. Ik denk dat we, zolang de leden van het Motor Begeleidings Team het verkeer niet mogen stilleggen, in de toekomst naar een nieuwe situatie zullen gaan met kleinschalige omlopen van circa 25 kilometer. Dit jaar geen klassieker, maar ik hoop dat vanaf half juni de criteriums, zoals de Ronde van Zuidland en Abbenbroek, wel zullen doorgaan’’, aldus de voorzitter van de Stichting Zuid-Hollandse Eilanden.

Risico
De 39e GP You Sure Omloop van de Hoeksche Waard op zaterdag 25 mei 1919 werd gewonnen door Gert Jan Bosman. De eliterenner van VolkerWessels-Merckx kreeg in het Zuid-Hollandse Puttershoek achtereenvolgens Jos Koop en Gino Luca Vierhouten (Alling-Krush-IJsselstreek) mee op het podium. Dit jaar werd de omloop door de Hoekse Waard afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. ‘’We hebben besloten om de klassieker vanwege de Corona ook op te schuiven naar 2022. We hebben veel vrijwilligers die tot de risicogroep behoren. Zij lieten weten, zolang het nog niet veilig is, alle risico te willen vermijden om niet besmet te raken. We zien er niet doorheen om er in de anderhalve-meterregeling een koers van te maken. Bovendien ontbreekt het aan voldoende politiebegeleiding. We kunnen ook niet beschikken over de laatste zaterdag van mei, de week waarin de wielerklassieker samenvalt met de Jaarmarkt en de kermis in Puttershoek’’, verklaarde Erik van der Linden, voorzitter van de Stichting Omloop Hoeksche Waard.

Verkeersregelaars
Comitélid Ton van Spronsen gaf nog voor het uitbreken van het corona Covid-19 virus, begin maart, aan om de Omloop van de Glazen Stad voor 2021 af te blazen. ‘’Het grote probleem is dat we voor de clubcompetitie over slechts vier tot zes motoren van het politiebegeleidingsteam kunnen beschikken. De koers wordt gewoonlijk begeleid door 25 politiemotoren en 40 verkeersbegeleiders van het Motor Begeleidings Team en dat is niet haalbaar.’’

Uit de krant