Robert van der Kooi: 'dat we in 2021 extra druk bezig zijn met de binnenstad, betekent niet dat andere wijken dan minder aandacht zouden krijgen'
Robert van der Kooi: 'dat we in 2021 extra druk bezig zijn met de binnenstad, betekent niet dat andere wijken dan minder aandacht zouden krijgen'

Robert van der Kooi: ‘Komend jaar gaan we aan de slag in de binnenstad’

Algemeen 1.563 keer gelezen

Brielle – Dit jaar wordt er hard gewerkt aan het realiseren van diverse projecten uit de binnenstad- en havenvisie. Het is de bedoeling dat deze voor 1 april 2022 gereed zullen zijn.

Maar liefst acht projecten staan er in de pijplijn. Het gaat om de entree van Brielle bij de Thoelaverweg (in april gereed); het Slagveld (start in mei), Veerhaven (Maarland Zuidzijde,bij Dixi) (vermoedelijk november afgerond) en in de periode juni 2021 tot maart 2022 volgen de herinrichting van de Turfkade, het Asylplein, de Catharijnehof, het Wellerondom en de wallen. Er worden degelijke en mooie materialen gebruikt die passen bij de kwaliteit van Brielle. Bestaande materialen zullen zo veel mogelijk worden hergebruikt.

Op het Slagveld wordt de bestrating verbeterd en de relatie met het water verder uitgebuit. In het nieuwe plan blijven de bestaande, al volwassen, bomen gehandhaafd. Verder worden er de bekende Brielse lantaarnpalen met de ‘historische look’ geplaatst.

Van de herinrichting van de Turfkade verwacht wethouder Robert van der Kooi dat deze een enorme boost zal geven aan de gezelligheid en levendigheid in Brielle. Hier wordt een mooi plein gecreëerd met terrassen, groen, bankjes en veel mogelijkheden om aan de rand van het water een drankje te drinken en wat te eten. Het openbare toilet bij de viskraam wordt verplaatst naar het parkeerterrein bij Jumbo. De sfeer van het water en de boten kan extra worden beleefd vanaf de eenvoudige voetgangersbrug over het Zuidspui naar het Scharloo.

Ook de kade bij Dixi wordt een fantastische plek met terrassen die uitzicht bieden op het historische Maarland. Hier komt ook de aanlegsteiger voor de veerboot naar de overkant van het Brielse meer.

Dan zijn er nog bijzondere plekken als het Asylplein en de Catharijnehof. De werkzaamheden hier bestaan voornamelijk uit het opknappen van de beplanting en de bestrating. Het Wellerondom wordt opgeruimd en ontsierend, onnodig straatmeubilair wordt er weggehaald. Geen zorg: het geliefde schavot blijft staan! Ook wordt de wateroverlast bij zeer hevige regenval op het plein en de omgeving verholpen. Zelf vond wethouder Robert van der Kooi afgelopen zomer het tijdelijke terras op het Catharijnehof een bijzondere beleving. Wie weet kan er dit jaar een vervolg komen aan de tijdelijke terrassen als de coronaomstandigheden dat toelaten.

Tot slot de Thoelaverweg. De wethouder zegt goed geluisterd te hebben naar het advies van de brandweer. Die wilde de binnenstad van Brielle beter bereikbaar houden voor de hulpdiensten. Het oorspronkelijke plan om de Kaaistraat eenrichtingverkeer te laten zijn voor het uitgaande verkeer is daarom vervallen. De straat blijft open voor het inkomende verkeer naar de binnenstad. Om parkeren binnen de vesting voor Briellenaren te ontlasten, worden bezoekers van Brielle door goede bewegwijzering naar de bezoekersparkeerplaats bij Jumbo geleid. Hij hoopt dat het lukt om nog dit voorjaar de bomen te planten langs de weg, waaronder iepen, esdoorns, lindes en populieren. En dat zijn zeker niet de kleinste!

Als antwoord op de opmerking dat veel inwoners van Brielle het gevoel hebben dat het binnenhalen van toeristen en de voorbereiding van de binnenstad op de komst van het koninklijk paar op 1 april 2022 belangrijker worden gevonden door het gemeentebestuur dan het scheppen van een prettig woonklimaat voor de inwoners van Brielle zelf, zegt de wethouder dat hij in de jaren dat hij in Brielle woont, erg veel van het stadje is gaan houden en niets liever wil dan het nog verder te verbeteren. Het gemeentebestuur ziet het als zijn eerste prioriteit om te zorgen voor het welzijn van alle inwoners en heeft echt niet alleen aandacht voor de binnenstad. Kijk onder andere naar de renovatie van Meeuwenoord, de bouw binnenkort van het stadshart in Zwartewaal en eerder het dorpscentrum in Vierpolders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant